En sport för dig som söker en riktig utmaning

En extremsport som är på uppgång och som faktiskt grundades i Stockholms skärgård är swimrun. Sporten går ut på att, vilket antyds i namnet, springa och simma. Från den första tävlingen 2006 är man nu uppe i 500 olika tävlingar världen över och engagemanget för sporten ökar väldigt snabbt.

Populärt över hela världen

Det som började med en vadslagning mellan två bröder om vem som till fots och genom att simma kunde ta sig snabbast mellan Utö och Sandhamn kom att bli startskottet för en helt ny sport – swimrun. I årets upplaga av ÖTILLÖ Utö (som är originalsträckan för tävlingsformen) tävlar hela 200 lag från 21 länder. Under loppet springer de tävlande totalt 38km i terräng och simmar 5,2km i öppet vatten. En riktigt extrem tävling som kräver god förberedelse innan, både i form av träning och kosthållning.

Enkelt att komma igång

Många andra extremsporter är så kallade materialsporter där det finns oändligt många tillbehör och accessoarer för att ens komma igång med utövandet. Är du ute efter en billigare extremsport är swimrun det rätta valet för dig. Allt du behöver är en våtdräkt och bekväma löparskor. Enkelheten att komma igång med sporten är en av anledningarna till att den blivit så pass populär skriver Affärsvärlden. Att börja med en av de större tävlingarna är dock inte att rekommendera. Ett tips är att börja med att simma och springa runt en insjö, där är vattnet lugnare och du lär dig att öva upp din kondition både säkrare och snabbare än om du börjar med att simma på öppet hav. Det kan kännas ovant med våtdräkt, men faktum är att den är din bästa vän när du väl simmar i havet där vattnet är mycket kallare än i en sjö. Våtdräkten fungerar som ett slags isolerande lager runt din hud och ser till att du inte utsätts för kallt vatten direkt mot kroppen.